kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Śledź w sosie musztardowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzia możemy przygotować na setki sposobów. Doskonale smakuje podany z sosem na bazie musztardy z odrobina miodu i soku z cytryny. Przepyszny!

Śledź w sosie musztardowym

Składniki:

Śledź w sosie musztardowym

podstawowe

  • 400 g filetów śledziowych a`la matias
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • sól, czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Śledź w sosie musztardowym
Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Obie musztardy, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.

Śledzie układać na talerzach i serwować z dodatkiem musztardowego sosu. Śledzie można również pokroić w kawałki i wymieszać z sosem.