eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1475]

Śledzie Eli w śmietanie z żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam wymoczone i pokrojone płaty śledziowe w śmietanie z dodatkiem cebuli i suszonej żurawiny.

Śledzie Eli w śmietanie z żurawiną

Składniki:

Śledzie Eli w śmietanie z żurawiną

śledzie

  • 500 g solonych płatów śledziowych

dodatki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Śledzie Eli w śmietanie z żurawiną

przygotowanie składników

Śledzie Eli w śmietanie z żurawiną
Wymoczone i osuszone śledzie pokroić w paski.

Płaty śledziowe moczyć trzy godziny. Co godzinę zmienić wodę.

Śledzie wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dwu centymetrowe paski

przygotowanie składników cd

Śledzie Eli w śmietanie z żurawiną
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Śledzie Eli w śmietanie z żurawiną
Przygotować sto gram żurawiny suszonej...

Przygotować 100 gram suszonej żurawiny.

przygotowanie składników cd

Śledzie Eli w śmietanie z żurawiną
Na miseczkę wyłożyć 330 gram kwaśnej śmietany.

Przygotować kwaśną śmietanę.

przygotowanie śledzi

Do miski wyłożyć śledzie. Do śledzi dodać cebulę, żurawinę i śmietanę. Całość doprawić pieprzem , odrobiną soli i wymieszać.

Przełożyć śledzie do pojemnika i przykryć. Włożyć pojemnik do lodówki na 24 godziny żeby śledzie się przegryzły. Smacznego!