Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Śledzie na ostro pod pierzynką z warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie śledzie pod pierzynką z duszonej papryki i cebuli, doprawione na ostro, świetnie sprawdzą się jako zakąska podczas Sylwestra :)

Śledzie na ostro pod pierzynką z warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie na ostro pod pierzynką z warzyw

 

Sposób przygotowania:

Śledzie na ostro pod pierzynką z warzyw
Śledzie moczymy w misce z zimną wodą przez godzinę. Następnie wymieniamy wodę i moczymy jeszcze przez godzinę. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki.

Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy warzywa i smażymy kilka minut, aż staną się szkliste. Dodajemy ocet winny, pomidory w puszcze, przecier pomidorowy oraz przyprawy.

Dusimy pod przykryciem przez około 8 minut, a następnie przyprawiamy dużą ilością pieprzu. Kroimy śledzie na kawałki i układamy w szklanej misce na przemian z warzywami.

Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum dobę, a najlepiej dwie, żeby smaki się przegryzły.  
Śledzie na ostro pod pierzynką z warzyw
Śledzie moczymy w misce z zimną wodą przez godzinę. Następnie wymieniamy wodę i moczymy jeszcze przez godzinę.
Śledzie na ostro pod pierzynką z warzyw
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki.
Śledzie na ostro pod pierzynką z warzyw
Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy warzywa i smażymy kilka minut, aż staną się szkliste.
Śledzie na ostro pod pierzynką z warzyw
Dusimy pod przykryciem przez około 8 minut, a następnie przyprawiamy dużą ilością pieprzu.