Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1779]

Śledzie po kaszubsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledzie po kaszubsku to jedna z pozycji naszego rodzinnego świątecznego menu. Rybami w naszej rodzinie zajmuje się mój brat ale w tym roku postanowiłam, że śledzie przygotuję sama ...

Śledzie po kaszubsku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Śledzie po kaszubsku

 

  • około 500-600 g śledzi ala matias
  • 350 g cebuli białej
  • 1 większa marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 100 ml oleju
  • 150 ml wody
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • mleko do moczenia śledzi

Sposób przygotowania:

Śledzie po kaszubsku
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w mleku (około3h).  

Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem, marchewkę ścieramy na dużych oczkach.

Warzywa przekładamy do rondla i podsmażamy na oleju mieszając przez około 5-7 minut, następnie dodajemy wodę, passatę, ocet winny, koncentrat i przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce, cukier, ocet winny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Dusimy całość do miękkości warzyw, wyłączamy grzanie i odstawiamy, aż sos przestygnie. Śledzie kroimy w duża kostkę, dodajemy do sosu, przekładamy do słoików, na wierzch układając liść laurowy i gorczycę. Zamykamy.

Odstawiamy do lodówki na minimum dobę.
Śledzie po kaszubsku
wszystkie niezbędne warzywa obieramy i kroimy
Śledzie po kaszubsku
wszystkie warzywa podsmażamy na sporej ilości oleju
Śledzie po kaszubsku
Do podsmażonych warzyw dodajemy pozostałe składniki i przyprawy
Śledzie po kaszubsku
sos gotujemy do miękkości warzywa - odstawiamy do wystygnięcia
Śledzie po kaszubsku
śledzie namoczone w mleku kroimy w kostkę, mieszamy z sosem i przekładamy do słoików, zamykamy