zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2375]

Śledzie w śmietanie i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja kolejna propozycja na śledzie. Tym razem śledzie w śmietanie i mascarpone z szalotką i świeżym imbirem. Smacznie i rozgrzewająco dzięki imbirowi.

Śledzie w śmietanie i mascarpone

Składniki:

Śledzie w śmietanie i mascarpone

 

  • 350 g płatów śledziowych a la matias
  • 1,5 dużego jabłka
  • 1,5 szalotki
  • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
  • 3/4 szk kwaśnej śmietany
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie i mascarpone
Wymoczone filety pokroić w paseczki. Szalotkę pokroić w półksiężyce a jabłko zetrzeć po obraniu na tarce o grubych oczkach. Imbir zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach.

Wszystko umieścić w misce, dodać śmietanę i mascarpone oraz do smaku sól i pieprz, wymieszać i przełożyć do słoika. Zakręcić i schować do lodówki na około 24 godziny aby smaki się przegryzły.

Śledzie podawać z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.