Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 806]

Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pożywne śledzie z kaszą pęczak i buraczkami. Wszystko zaprawione śmietaną, która nabrała różowego koloru.

Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem

Składniki:

Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem

ETAP 1:

Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem
Kaszę pęczak i pokrojonego buraczka dodać do śledzi.

Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, zmieniając w trakcie jeden raz wodę. Odsączyć, osuszyć i pokroić na kawałki.

Buraka gotować przez około 1 godzinę, do miękkości. Po ostudzeniu pokroić w małą kostkę i dodać do śledzi.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zimne ziarna wmieszać w sałatkę.

ETAP 2:

Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem z przyprawami.

Sałatkę skropić sokiem z cytryny dodając natkę pietruszki, sól, pieprz i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Sałatkę po około godzinie można podawać.

Smacznego :)