ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Śledzie w zalewie octowej z czerwoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i szybkie do zrobienia śledzie, a bardzo dobrze smakują. Czerwona cebulka wygląda i smakuje w tym połączeniu.

Śledzie w zalewie octowej z czerwoną cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w zalewie octowej z czerwoną cebulką

składniki na zalewę

pozostałe składniki

  • śledzie solone 1kg
  • 2 duże czerwone cebule
  • natka selera do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śledzie w zalewie octowej z czerwoną cebulką
Wszystkie składniki na zalewę gotować przez kilka minut, na koniec dodać pokrojone w drobną kosteczkę dwie czerwone cebule.

I jeszcze pół minuty gotować bez pokrywki. Zdjąć z ognia i ostudzić. Śledzie odsolić w zimnej wodzie zmieniając ją kilkakrotnie.

Posmakować czy mają odpowiedni smak jeśli tak zalać zimną zalewą.

Takie śledzie mogą stać kilka dni w lodówce. Podając można udekorować natką selera lub według uznania.  
Śledzie w zalewie octowej z czerwoną cebulką
Odmierzamy szklankę cukru i dodajemy do zalewy.
Śledzie w zalewie octowej z czerwoną cebulką
Wlewamy wodę ocet dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz sól i gotujemy.
Śledzie w zalewie octowej z czerwoną cebulką
Dwie czerwone cebule kroimy w drobną kosteczkę.
Śledzie w zalewie octowej z czerwoną cebulką
Śledzie odsolić w zimnej wodzie zmieniając ją kilkakrotnie.