2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1469]

Śledziowa kopuła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Śledziowa kopuła to wspaniała przystawka na świąteczno-wigilijny stół ale nie tylko, doskonale sprawdzi się w czasie karnawałowych imprez –ma jedną wadę bardzo szybko znika ze stołu!

Śledziowa kopuła Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledziowa kopuła

 

  • 40 dag filetów śledziowych w zalewie octowej-matiasów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 dag pieczarek marynowanych
  • 400 ml małych buraczków marynowanych
  • 2 cebule
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny gruboziarnisty do smaku
  • 3 łyżki majonezu z czosnkiem
  • natka pietruszki do dekoracji+ kilka małych pieczarek marynowanych

 

Sposób przygotowania:

Śledziowa kopuła
Śledzie osączyć z zalewy octowej osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Cebulę i osaczone z zalewy buraczki również pokroić w kostkę tak samo pieczarki. Małą miskę wysmarować oliwą lub wyłożyć folią spożywczą na spodzie ułożyć pokrojone buraczki następnie połowę pokrojonej cebuli i śledzie, osolić i doprawić pieprzem posmarować cienko warstwą majonezu, potem warstwę pieczarek i resztę cebuli, posmarować znów cienko majonezem.Miskę przykryć talerzem na której będziemy podawać kopułę całość odwrócić i delikatnie zdjąć miskę. Udekorować kleksem majonezu wyciśniętą szprycą do dekorowania ciast, udekorować pieczarkami i natką.Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Śledziowa kopuła
szykujemy składniki do sporządzenia potrawy
Śledziowa kopuła
w misce układamy składniki warstwowo zaczynając od buraczków
Śledziowa kopuła
smarujemy majonezem doprawiając odwracamy i wykładamy na talerz chlodzimy