Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledziowy tatar Bernadetty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kolorowy tatar z matiasów z warzywami

Śledziowy tatar Bernadetty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledziowy tatar Bernadetty

 

  • 3 matiasy
  • 20 złotych cebulek marynowanych
  • 1 duży ogórek po meksykańsku
  • 5-7 dag papryki marynowanej
  • 10 dag grzybów marynowanych
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Śledziowy tatar Bernadetty
Matiasy moczymy przez całą noc w chłodnej wodzie lub mleku, następnie odsączamy i drobno siekamy, skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny, mieszamy. Ogórka, paprykę, grzybki i cebulki marynowane kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do śledzi wraz z ketchupem i mysztardą. Doprawiamy do smaku pieprzem. Tatara wkładamy na 30-40 minut do lodówki, aby się schłodził. Podajemy posypanego drobno posiekanym szczypiorkiem.
Śledziowy tatar Bernadetty
Ogórka, paprykę, grzybki i cebulki marynowane kroimy w drobną kostkę.
Śledziowy tatar Bernadetty
Pokrojone warzywa dodajemy do śledzi wraz z ketchupem i mysztardą.