migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ślimaczki z dodatkiem szpinaku. Do ślimaczków użyłam ciasta od pizzy. Gotowe ślimaczki można podać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem

ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • duża szczypta soli

farsz

Sposób przygotowania:

Ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem
Przygotować ciasto.

W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoja objętość.

Przygotować farsz.

Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmniejszy swoja objętość i odparuje większość wody. Następnie dodać pokruszona fetę. Doprawić do smaku pieprzem, można tez dodać czosnek granulowany. Farsz wystudzić.

Ciasto podsypać mąka i rozwałkować na prostokąt (ok 45x38). Ciasto posmarować keczupem a następnie rozłożyć farsz szpinakowy. Zwinąć ściśle w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok 1,5-2 cm.

Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto się przyrumieni ok 15-20 minut, funkcja góra dół.
Ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem
Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoja objętość.
Ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem
Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmniejszy swoja objętość i odparuje większość wody. Następnie dodać pokruszona fetę. Doprawić do smaku pieprzem, można tez dodać czosnek granulowany. Farsz wystudzić.
Ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem
Ciasto podsypać mąka i rozwałkować na prostokąt (ok 45x38). Ciasto posmarować keczupem a następnie rozłożyć farsz szpinakowy.
Ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem
Następnie ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok 1,5-2 cm. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.