gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Ślimaczki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane ślimaczki z ciasta francuskiego podaję jako danie na kolację. Moja rodzina bardzo je lubi.

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

Ślimaczki z ciasta francuskiego

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1 cebula
  • mały pęczek szczypiorku
  • 200-250 gram wędliny
  • 120 gram żółtego sera
  • ketcgup

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z ciasta francuskiego

ETAP 1:

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Serek śmietankowy rozsmarowujemy na cieście.

Ciasto francuskie rozwijamy. Na cieście rozsmarowujemy serek śmietankowy.

ETAP 2:

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Ciasto posmarowane serkiem posypujemy cebulą i szczypiorkiem.

Cebulę obieramy i drobno kroimy, szczypiorek siekamy. Posypujemy.

ETAP 3:

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Następnie posypujemy wędliną pokrojoną w kostkę.

Wędliną kroimy w małą kostkę. Posypujemy ciasto.

ETAP 4:

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Wierzch posypujemy startym żółtym serem.

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy składniki na cieście.

ETAP 5:

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie ze składnikami zawijamy w roladę.

Całość zawijamy w roladę. Kroimy w plastry co 2-3 centymetry.

ETAP 6:

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Przygotowane ślimaczki układamy na blasze i pieczemy.

Plastry - ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciepłe polewamy ketchupem.