czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 985]

Ślimaczki z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne danie idealne zarówno na obiad jak i na przystawkę. Poza tym jest łatwe w przygotowaniu.

Ślimaczki z kurczakiem

Składniki:

Ślimaczki z kurczakiem

 

  • ciasto francuskie,
  • 400g filetu z kurczaka,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • sól,
  • kilka gałązek bazylii,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • jajko,
  • sezam do posypania.

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z kurczakiem
1. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę rozsmarować na cieście francuskim. Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm. Piec około 25 miniut w temp. 180st. Podawać np. na liściach sałaty.