SUPERPRZEPIS

Słodki kapelusik

  • 10
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Słodki kapelusik Więcej zdjęć (5)

To ciasto to pyszna delicja z truskawkami.....

Składniki:

Słodki kapelusik

 

 

  • Nadzienie:
  • 500 g truskawek świeżych
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 śmietan fiks
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Słodki kapelusik
Ciasto:

1. Margarynę roztopić i przestudzić. Jajka i cukier ubić na parze na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną margarynę, wsypać mąkę i utrzeć na jednolitą masę.

2. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 24 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzić.

Nadzienie:

3. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i osuszyć. Śmietanę kremówkę ubijać na sztywno dodając cukier puder i śmietan fiks.

4. Ostudzone ciasto przekroić na 3 równe placki. Na spodzie ciasta wyłożyć połowę masy ułożyć na śmietanie, truskawki ściśle obok siebie, na to znów ciasto i resztę masy i znów truskawki, przykryć trzecim plackiem.

5. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami.
Słodki kapelusik
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
Słodki kapelusik
gotowe ciasto przekładamy do małej tortownicy i pieczemy
Słodki kapelusik
kolejno miksujemy smietanę na sztywno z pudrem
Słodki kapelusik
i na koniec przekładamy masą ciasto układamy owoce