Jak zrobić placki z dyni?

Placki z dyni można smażyć całkowicie bez tłuszczu na patelni teflonowej do naleśników lub na odrobinie oleju kokosowego. Można je zrobić z surowej, zmiksowanej dyni, połączonej z mąką, jajkami, cebulą i czosnkiem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić placki z dyni?
fot. Fotolia
Do placków warzywnych doskonale pasuje sos pomidorowy bądź kwaśna śmietana. Można je podawać ze świeżymi ziołami i odgrzewać na drugi dzień.

Ostrzejsze placki z dyni na słono

Lekko słone dyniowe placki można przyprawiać według uznania i jeść jak placuszki z cukinii bądź tradycyjne placki ziemniaczane. Jeśli są daniem na obiad dla dzieci, najlepiej zrezygnować z dodatku papryczki chili i nie przesadzać z pieprzem cayenne. Surową, obraną dynię rozdrabnia się w malakserze, a następnie:
  • rozdrabnia cebulę i czosnek,
  • składniki łączy z mąką i jajami,
  • przyprawia i formuje placuszki do smażenia,
  • po usmażeniu na oleju warto odsączyć placki na ręczniku papierowym.
Placki z dyni można podawać z kleksem kwaśnej śmietany, gulaszem warzywnym bądź domowym keczupem i posypać natką pietruszki.

Jak zrobić dietetyczne placki z dyni bez mąki i cukru

Bezglutenowe, wegańskie i bezcukrowe placuszki dyniowe przygotowuje się bardzo szybko. Są puszyste, lekkie i prawie nie zawierają tłuszczu. Warto wcześniej upiec w piekarniku duże kawałki dyni, pozbawić je skóry i pestek i zmiksować na jednolite puree. Połączone z mąką ryżową, jogurtem naturalnym, jajkami, olejem kokosowym oraz przyprawami miesza się i smaży porcjami z obu stron. Można to robić na teflonowej patelni do smażenia naleśników całkowicie bez tłuszczu lub zwilżyć patelnię odrobiną oleju kokosowego. Do ciasta dyniowego dobrze pasują mielone migdały, kakao, karmelizowane banany bądź syrop klonowy.