caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Słodkie jajeczka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Taki deser spodoba się nie tylko dzieciom.

Słodkie jajeczka

Składniki:

Słodkie jajeczka

 

  • 1 dowolna galaretka
  • 4-5 wydmuszek z jaj (zależy od ich wielkosci)
  • potrzebna też będzie duża strzykawka

Sposób przygotowania:

Słodkie jajeczka
Przygotowane wydmuszki przepłukujemy w środku wodą (za pomocą strzykawki). Osuszamy. Dolną dziurkę zaklejamy taśmą klejącą. Wydmuszki wstawiamy do kieliszków do jajek lub opakowania po jajkach (tzw. wytłaczanka).
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do wystygnięcia.
Jak galaretka zacznie lekko gęstnieć to za pomocą strzykawki napełniamy nią wydmuszki. Odstawiamy do lodówki do stęgnięcia (2-3 godziny).
Gotowe jajka wkładamy na 2-3 sekundy do gorącej wody (ułatwia to obieranie) i delikatnie zdejmujemy z nich skorupki.
Mozemy je wykorzystywać do dekoracji, ale także potraktowac jako atrakcyjną forme podania deseru z galaretki (możemy ozdobić bitą smietaną i owocami).

Ja użyłam galaretki szafirowej (ciemnoniebieska).