SUPERPRZEPIS

Słoikowa łopatka boczkowa

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Słoikowa łopatka boczkowa Więcej zdjęć (5)

Pyszna domowa mielonka z łopatki wieprzowej i boczku zamknięta w słoiku. Z serii wiem co jem czyli domowo i zdrowo.

Składniki:

Słoikowa łopatka boczkowa

 

  • 3,5 kg łopatki wieprzowej
  • 500 g świeżego boczku
  • 1 duża główka czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ok. 1 l wody

Sposób przygotowania:

Słoikowa łopatka boczkowa
Łopatkę i boczek umyć, pokroić na kawałki.] Czosnek obrać i przepłukać. Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z grubym sitkiem i zmielić boczek, łopatkę i czosnek. Wlać około 1/2 litra wody, dodać sól i pieprz i wyrobić masę. Jeśli masa mięsna będzie za bardzo zwarta dolać jeszcze wody i ponownie wyrobić. Mięso zostawić na około godzinę i w razie potrzeby doprawić po czym ponownie wymieszać. Gotowym mięsem napełniać słoiki starając się aby nie były widoczne puste przestrzenie. Napełnione słoiki wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować godzinę od zagotowania się wody. Nie zdejmując pokrywki wyłączyć ogień i zostawić do następnego dnia. Po 24 godzinach ponownie pasteryzować od 30 do 40 minut. Wyjąć słoiki z garnka i ustawiać do góry dnem. Po około minuty słoiki odwrócić i zostawić do wystygnięcia a potem wynieść w chłodne miejsce.
Słoikowa łopatka boczkowa
Etap 1 mięso zmielić dodać przyprawy i wodę
Słoikowa łopatka boczkowa
Etap 2 wyrobić masę a potem napełnić słoiki
Słoikowa łopatka boczkowa
Etap 3 słoiki pasteryzować dwa razy bo jest to konieczne
Słoikowa łopatka boczkowa
Etap 4 słoiki zostawić do wystudzenia i wynieść w chłodne miejsce