Sposób przygotowania:
Smalczyk z boczkuCebula
Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy, aż lekko się przyrumieni, solimy i dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek.
Pieczarkami
Oczyszczone pieczarki ścieramy na grubej tarce i dodajemy do podsmażonej cebuli. Smażymy, aż odparuje cała woda.
Dodatki
Obrane jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wybieramy kwaśne. Suszone śliwki kroimy w drobne kawałki.
Smażenie
Boczek bez skóry mielimy w maszynce o średnich oczkach. Przekładamy na patelnię lub do garnka i smażymy, aż skwarki się przyrumienią. Dodajemy pieczarki z cebulą, jabłko i śliwki. Odprawiamy majerankiem, pieprzem i solą i kilka minut jeszcze razem smażymy. Po przestygnięciu, przekładamy do pojemników.