Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Smalec domowy ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie ma nic lepszego niż kanapka z pysznym domowym smalcem i ogórkiem kiszonym ;-) Tradycyjne polskie smarowidło, znane od wielu pokoleń:)

Smalec domowy ze skwarkami

Składniki:

Smalec domowy ze skwarkami

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Smalec domowy ze skwarkami
Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić słoninę i smażyć aż się wytopi. Gdy są już skwarki dorzucamy boczek ,smażymy aż boczek się zrumieni. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem i przelewamy smalec do miseczek. Ostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje z chlebem i ogórkiem kiszonym.