Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 899]

Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna propozycja na zdrowy smalec z fasoli, który posmakuje każdemu. Posiada chrupiące skwareczki. Polecam.

Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami

Składniki:

Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami

 

  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki prażonej cebulki (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku (jak ktoś lubi)
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia

Skwarki:

Sposób przygotowania:

Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami
Skwarki z kaszy gryczanej:

Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu, a następnie ostudzić.

Po tym czasie kaszę należy wymieszać z olejem, papryką wędzoną, odrobiną soli oraz pieprzu i luźno przesypać na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.

Całość piec w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut w temperaturze 190-200 stopni. W międzyczasie kaszę należy kilkakrotnie przemieszać.

Smalec:

Fasolę należy odcedzić (kilka łyżek zalewy zostawić), a cebulę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju.

W trakcie smażenia delikatnie ją posolić i posypać pieprzem.

Fasolę z pozostawioną wodą zblendować na masę o jednolitej konsystencji, a następnie wymieszać ze skwarkami z kaszy, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą oraz pozostałymi składnikami.

Smalec doprawić według własnego smaku i schłodzić w lodówce.