kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 841]

Smalec z mięsem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tradycyjny smalec wzbogacony mielonym mięsem i lekko słodkawą cebulką z spora ilością majeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba.

Smalec z mięsem i cebulką

Składniki:

Smalec z mięsem i cebulką

podstawowe

  • 500 g słoniny
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki
  • 2 średnie cebule
  • jabłko
  • sól, czarny pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Smalec z mięsem i cebulką
Słoninę mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Dodajemy mielone mięso, cebule pokrojona w piórka i ćwiartki jabłka bez skórki i gniazda nasiennego.

Dosypujemy majeranku wg uznania. Całość w dalszym ciągu pozostawiamy na małym ogniu mieszając co kilka minut aż jabłka całkowicie się rozpadną a tłuszcz wytopi. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Gorący smalec przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Wieczka powinny się „wciągnąć”. Można go przechowywać w spiżarce kilka miesięcy.