WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Smażone krążki makaronowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smażone krążki z ciasta makaronowego to świetna przekąska na gorąco lub na zimno. Można je podawać na słodko lub słono.

Smażone krążki makaronowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone krążki makaronowe

 

Sposób przygotowania:

Smażone krążki makaronowe

ETAP 1:

Mąkę wsypać do miski. Dodać łyżkę cukru. Żółtko oddzielić od białka i dodać do mąki z cukrem i wymieszać łyżką. Mleko zagotować w rondelku. Gorące wlać do mąki z żółtkiem i cukrem. Wymieszać łyżką a potem zagnieść ciasto ręką uważając aby się nie poparzyć.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 4 mm. Z ciasta wycinać szklanką lub foremką kółka o średnicy ok. 7 cm. W garnku zagotować wodę. Na wrzątek wrzucić krążki. Wlać łyżkę oleju.

Gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia krążków na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na płaski talerz i rozkładać pojedynczo aby się nie posklejały.

Wystudzić a następnie usmażyć na maśle z obu stron na złotobrązowy kolor. Podawać same, posypane cukrem lub z twarożkiem.

Smażone krążki makaronowe
Krążki makaronowe w trakcie smażenia na maśle
Smażone krążki makaronowe
Ugotowane krążki makaronowe rołożone na talerzu po ugotowaniu
Smażone krążki makaronowe
Krążki makaronowe w trakcie gotowania w wodzie
Smażone krążki makaronowe
Krążki makaronowe wycięte z ciasta foremką