WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 732]

Smażone kulki kukurydziane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smażone kuleczki kukurydziane z chrupiącą skórką i miękkim środkiem to fajna przekąska podana np. z ulubionym sosem lub dodatek do obiadu.

Smażone kulki kukurydziane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smażone kulki kukurydziane

 

Sposób przygotowania:

Smażone kulki kukurydziane

ETAP 1:

Kukurydzę przełożyć do wysokiego naczynia, dolać ok. 2 łyżki zalewy i zblendować na gładką masę. Do masy kukurydzianej wbić jajko, wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko wyrobić na jednolite ciasto.

Z ciasta odrywać porcje wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i formować kuleczki. Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką. W garnku rozgrzać sporą ilość oleju i na gorący wrzucać ulepione kulki.

Smażyć na złoty kolor ok. kilka minut. Usmażone kulki wykładać na ręcznik papierowy.

Podawać jako przekąskę z ulubionym sosem lub jako dodatek do mięsa.

Smażone kulki kukurydziane
Kuleczka kukurydziana po usmażeniu w środku
Smażone kulki kukurydziane
Kuleczki kukurydziane po ulepieniu przed smażeniem
Smażone kulki kukurydziane
Zagniecione ciasto na kuleczki kukurydziane