WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 927]

Smażone kulki mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smażone kulki z mięsa mielonego z karkówki doprawionego delikatnie przyprawami i majonezem. Fajne dla dzieci i dorosłych.

Smażone kulki mięsne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone kulki mięsne

 

Sposób przygotowania:

Smażone kulki mięsne

ETAP 1:

Mięso z karkówki umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa na grubszym sitku. Po zmieleniu mięso doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym i pieprzem ziołowym. Dodać 2 łyżeczki majonezu i dobrze wszystko wymieszać łyżką. Masa mięsna wyjdzie trochę rzadka.

Z masy odrywać porcje masy obtaczać w mące pszennej i formować w dłoniach małe kulki. Na patelni rozgrzać olej i na gorący wkładać kulki.

Smażyć kulki z każdej strony aż się przyrumienią. Można smażyć pod przykryciem żeby szybciej doszły w środku. Po usmażeniu wyjąć kulki na ręcznik papierowy.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smażone kulki mięsne
Kulki mięsne w trakcie smażenia na patelni na oleju
Smażone kulki mięsne
Ulepione i opanierowane kulki mięsne przed usmażeniem
Smażone kulki mięsne
Masa mięsna na kulki po wymieszaniu wszystkich składników
Smażone kulki mięsne
Zmielone mięso przyprawione przyprawami i majonezem