ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Smażone sajgonki z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

U nas w Święta zawsze na stole pojawiają się krewetki, tylko co roku inne ich wydanie. Tym razem Tigery a la sajgonki.

Smażone sajgonki z krewetkami

Składniki:

Smażone sajgonki z krewetkami

 

  • opakowanie papieru ryżowego
  • ok 0,5 kg krewetek tiger
  • długa, cienka cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml białego wina
  • chili
  • zielona pietruszka
  • sól pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone sajgonki z krewetkami
Krewetki rozmrażamy. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wkładamy krewetki i dolewamy wino, posypujemy solą i pieprzem. Tak krewetki dusimy około 3 minuty. Papier ryżowy zwilżamy wodą. Cukinię kroimy na słupki i prażymy na patelni z solą i pieprzem. Na papier ryżowy układamy krewetkę, słupek cukinii, posypujemy zieloną pietruszką i chili. Zawijamy jak gołąbka tylko ogonek musi wystawać. Smażymy chwilkę w rozgrzanym tłuszczu i wykładamy na rzecznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z różnymi dipami, najlepiej ostrymi.