BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1087]

Śmietankowo - malinowy torcik

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszny torcik o smaku malinowym i śmietankowym. Smak malinowy daje lekko kwaskowaty posmak a w połączeniu ze słodką śmietaną to smakowita pychotka.

Śmietankowo - malinowy torcik

Składniki:

Śmietankowo - malinowy torcik

 

  • Biszkopt;
  • jajka 7 szt,
  • mąka tortowa 1,5 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
  • cukier 1,5 szkl,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,

 

  • Masa śmietankowa o smaku malinowym 2 op,

 

  • Krem śmietankowy;
  • śmietana 30 % 500 ml,
  • żelatyna 2 łyżeczki rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody,
  • fix do śmietany 2 op,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • sok malinowy do nasączenia,
  • dżem malinowy 1 słoik,
  • rurki kafelkowe kakaowe 3 op,
  • dekoracja i ozdoby,

Sposób przygotowania:

Śmietankowo - malinowy torcik
Biszkopt;

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną masę z odrobiną soli.

Do ubitej masy dodajemy żółtka oraz cukier z cukrem waniliowym.

Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy do połączenia składników.

Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Średnica tortownicy 26 cm.

Pieczemy około 40 - 50 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.

Każdy blat nasączamy sokiem malinowym.

Krem śmietankowy;

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec śmietan fixy.

Następnie ubitą śmietanę delikatnie łączymy z rozpuszczoną w gorącej wodzie letnią żelatyną.

Masę śmietankową o smaku malinowym wykonujemy według opisu na opakowaniu.

Składanie całego tortu;

Spód biszkoptu czyli dolny blat po nasączeniu smarujemy dżemem nakładając połowę masy malinowej, przykrywamy drugim blatem nasączonym sokiem , również smarujemy dżemem nakładamy drugą połowę masy malinowej , przykrywamy trzecim ostatnim blatem, dociskamy formując tort.

Tort smarujemy kremem śmietankowym , boki obkładamy rurkami czekoladowymi.

Tort obwiązujemy wstążką, dekorujemy według swojego uznania.

Ja udekorowałam obficie kremem śmietankowym, różyczkami i listkami z masy cukrowej (które sama zrobiłam) oraz koralikami. 

Końcówki różyczek i listków wkładamy do rozpuszczonej białej czekolady , aby masa nam się nie roztopiła.

Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Tagi:

okazje tort