Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Śmietanowiec z galaretkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny deser, który jest znany pod różnymi nazwami (śmietanowiec, galaretkowiec) i różnie jest robiony.

Śmietanowiec z galaretkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śmietanowiec z galaretkami

Tortownica o średnicy 24-26 cm, masa śmietanowa:

  • 800 ml śmietany 18-22%
  • 1 szklanka cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)
  • 200 ml wody
  • 5 łyżeczek żelatyny (płaskich)

Dodatkowo:

  • 3 galaretki o różnych kolorach (u mnie agrestowa, cytrynowa i truskawkowa)

Ponadto:

  • biszkopty do wyłożenia dna

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z galaretkami

Galaretki:

Śmietanowiec z galaretkami
Galaretki najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Galaretki (każdą oddzielnie) należy rozpuścić w 450 ml gorącej wody, przelać do płaskich naczyń/pojemników i pozostawić do ostudzenia. Następnie wstawić je do lodówki, aby całkowicie stężały i pokroić w kostkę.

Masa:

Śmietanowiec z galaretkami
Każdy kawałek galaretki powinien być pokryty masą śmietanową.

Żelatynę należy rozpuścić w 200 ml gorącej wody i pozostawić do ostudzenia. Śmietanę z cukrem pudrem ubić do puszystości, a następnie połączyć żelatyną. Na końcu do masy wmieszać kawałki galaretki.

Całość:

Śmietanowiec z galaretkami
Masa w lodówce powinna całkowicie stężeć.

Masę przełożyć do formy wyłożonej ciastkami i schłodzić w lodówce.