karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne na ciepłe dni lekkie ciasto na zimno z masą śmietanowo-cytrynową i galaretką jagodową. Polecam. Przepis na blaszkę 28x22cm, nie mniejszą.

Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową

 

 

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • ok. 5 łyżek cukru pudru przesianego przez sito
  • sok z półtorej cytryny
  • łyżka skórki startej ze sparzonej cytryny
  • 1 szklanka wody

 

  • 1 galaretka jagodowa
  • ok. pól szklanki jagód z sokiem z jagód
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Następnie, małymi porcjami, dodawać cukier, żółtka. Na koniec wsypać mąki i delikatnie wymieszać. 

Tak przygotowany biszkopt piec w ok. 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30 minut (do tzw. „suchego patyczka”).

W międzyczasie zagotować 250 ml, do gorącej wody wsypać 2 galaretki cytrynowe, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy biszkopt już się upiecze, odłożyć go na bok. W tym czasie zaś przygotować masę śmietanową.

Zimną śmietanę ubić do uzyskania piany. Nie ubijać dłużej niż to konieczne, bo utworzą się grudki masła. Do ubitej piany wlać ostudzone galaretki. Jeśli będą nawet letnie, śmietana się zwarzy. (Ja wrzucam do galaretek ok. 4 kostek lodu, mieszam do rozpuszczenia i dopiero takie wlewam do śmietany). Dodać sok z cytryny i startą skórkę. Masę delikatnie wymieszać. Wlać na ostudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki. 

Następnie w 1 szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę jagodową. Dodać do niej jagody wraz z ich sokiem, wymieszać, ostudzić, włożyć do lodówki. Gdy bita śmietana na cieście będzie już zwarta, a galaretka jagodowa będzie prawie tężeć, wlać ją na śmietanę. Całość włożyć do lodówki na min. 2 godziny.
Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową
Zmiksować składniki na biszkopt i wlać na blaszkę
Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową
Jeśli nie chce mi się długo czekać na ostygnięcie galaretki, wrzucam do niej kilka kostek lodu
Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową
Galaretka jagodowa z dodatkiem jagód oraz soku jagodowego
Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową
Śmietanę zmiksować na najwyższych obrotach
Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową
Zaprzestać miksowania, gdy tylko śmietana stanie się białym puchem
Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową
do masy dodać sok z cytryn i startą z cytryn skórkę
Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową
Masę śmietanową wylać na biszkopt
Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową
Galaretkę jagodową wlać na zastygłą masę
Śmietanowy cytrynowiec z galaretką jagodową
Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki - ok. 2 godzin