SUPERPRZEPIS

Śnieżny puch kokosowy

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Śnieżny puch kokosowy

Ciasto jest naprawdę rewelacyjne i delikatne w smaku. Wprost rozpływa się w ustach! Mój mąż stwierdził, że przypomina mu ptasie mleczko, a dla mnie to taka leciutka serowo-kokosowa pianka pokryta cudownie pachnącym wierzchem.

Składniki:

Śnieżny puch kokosowy

Forma o średnicy minimum 26 cm, masa:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 "Śnieżki" - bite śmietany w proszku
  • 1 szklanka mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml)
  • 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe (u mnie agrestowe)
  • 600 ml wody

Kokosowa posypka:

  • 8 łyżek (40g) wiórków kokosowych
  • 2 łyżki (30g) masła
  • 2 łyżki (30g) cukru

Dodatkowo:

  • herbatniki lub biszkopty do wyłożenia spodu (ja upiekłam biszkopt)

Sposób przygotowania:

Śnieżny puch kokosowy

Galaretka:

Śnieżny puch kokosowy
Najlepiej sprawdzi się galaretka cytrynowalub agrestowa.

Galaretki należy rozmieszać 600 ml gorącej wody, a następnie ostudzić - pamiętając aby nie stężały.

Masa:

Śnieżny puch kokosowy
Masa na ciasto powinna być dokładnie wymieszana.

"Śnieżki" ubić na sztywno z mlekiem kokosowym i wymieszać z cukrem oraz zmielonym serem.

Ciągle miksując - strumykiem wlać ostudzone galaretki.

Całość:

Śnieżny puch kokosowy
Schłodzona masa powinna być zastygnięta.

Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć ciastkami.

Na spód przelać masę.

Całość schłodzić w lodówce.

Posypka:

Śnieżny puch kokosowy
Przed wklepaniem posypki w ciasto - należy ją ostudzić.

Do roztopionego na patelni masła dodać cukier oraz wiórki kokosowe.

Całość wymieszać i uprażyć na złoty kolor.

Posypkę należy ostudzić i delikatnie wklepać w wierzch ciasta.