BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1227]

Sos chrzanowy z koperkiem i klopsokami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny lekko ostry sos chrzanowy z dodatkiem koperku i klopsików z kiełbasy białej to smakowity pyszny obiadek dla całej rodzinki.

Sos chrzanowy z koperkiem i klopsokami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Sos chrzanowy z koperkiem i klopsokami

 

  • masło 3- 4 łyżki,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • wywar z gotowania klopsików około 1,5 - 2 szklanek,
  • chrzan tarty 4 łyżki,
  • sok z cytryny 1 -2 łyżki,
  • pieprz biały do smaku,
  • sól do smaku,
  • cukier do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • śmietana 200 g,
  • koperek zielony 1/2 pęczka,

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy z koperkiem i klopsokami
W rondelku roztapiamy masło.

Do gorącego masła dodajemy mąkę mieszamy i zasmażamy na złocistą zasmażkę.

Dolewamy letni nie gorący wywar z gotowania klopsów.

Mieszamy z zasmażką na gładki sos tak długo, aż sos zgęstnieje i będzie się gotować.

Następnie dodajmy chrzan, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz białym pieprzem i gotuję jeszcze przez 2 -3 minuty.

Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę jeżeli to śmietana 18 % (najpierw dolewamy do śmietany kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i dopiero dodajemy do sosu) a jeżeli dodajemy śmietanę 30 % to wtedy nie hartujemy.

Dodajemy opłukany, poszatkowany koperek, całość dokładnie mieszamy.

Do gotowego sosu wkładamy ugotowane klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewamy do połączenia smaków.

Podajemy gorący zaraz po przygotowaniu.
Sos chrzanowy z koperkiem i klopsokami
Masło rozpuszczamy ,dodajemy mąkę i robimy złotą zasmażkę
Sos chrzanowy z koperkiem i klopsokami
Do zasmażki dodajemy wywar z gotowania klopsików i mieszamy aż powstanie gęsty sos
Sos chrzanowy z koperkiem i klopsokami
Dodajemy chrzan i przyprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz białym pieprzem
Sos chrzanowy z koperkiem i klopsokami
Koperek zielony płuczemy, osuszamy i siekamy
Sos chrzanowy z koperkiem i klopsokami
Poszatkowany koperek dodajemy do sosu ,dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę
Sos chrzanowy z koperkiem i klopsokami
Do gotowego sosu wkładamy ugotowane klopsiki