Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Mięso w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Delikatny sosik grzybowy zasmakuje każdemu. Co prawda porcja takiego sosu z dodatkami to bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu można. Jedna porcja to około 410kcal , białko: 22g, węglowodany: 5g , tłuszcze: 32g

Mięso w sosie grzybowym

Składniki:

Mięso w sosie grzybowym

 

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 200 g grzybów (u mnie prawdziwki z koźlarzami)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml śmietany 12%
  • 400 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Mięso w sosie grzybowym

KROK 1

Sos delikatnie grzybowy
Dwie łyżki masła rozpuszczam z łyżką oliwy.

Czosnek i cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle z oliwą.

KROK 2

Sos delikatnie grzybowy
Mięsko smażę po minucie na każdej stronie.

Mięso pokroić na drobne kawałki, oprószyć delikatnie mąką i podsmażyć.

KROK 3

Sos delikatnie grzybowy
Grzyby duszę koło minuty i przechodzę do następnego kroku.

Do podsmażonej cebulki dodać grzyby.

KROK 4

Sos delikatnie grzybowy

Do bazy grzybowej dodać łyżkę śmietany i posiekaną natkę pietruszki.

KROK 5

Sos delikatnie grzybowy
Sos zgęstnieje bardzo szybko, więc nie ma co się przejmować dużą ilością bulionu

Dodać podsmażone mięso i zalać bulionem warzywnym. Dusić około 30minut.

KROK 6

Sos delikatnie grzybowy
U mnie pyszny sosik z dodatkiem ziemniaków, natki pietruszki i pomidorów.

Gotowy sos podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Tagi:

sos dania