peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Sos do spaghetti.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Oto prosty sposób, aby zawsze mieć pod ręką pyszny pomidorowy sos

Sos do spaghetti. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos do spaghetti.

 

  • z 2,5 kg pomidorów wychodzi około 5 słoików 700 ml

 

  • dowolna ilość pomidorów (używałam nieduże, podłużne z małą ilością pestek)
  • na każdy słoik:
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka tymianku
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sos do spaghetti.
Pomidory myjemy, kroimy na połówki i układamy ciasno w słoikach. Wstawiamy do garnka (na dnie układamy ściereczkę) i zalewamy wodą do około połowy wysokości słoików - gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny ( w tym czasie pomidory ładnie zmiękną). Do każdego słoika nakładamy przyprawy, zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze przez 15 minut. Wyjmujemy z garnka, stawiamy nakrętką do dołu i studzimy. Pomidorki takie przed użyciem wystarczy zmiksować - oczywiście wcześniej pozbywamy się listka laurowego.
Sos do spaghetti.
Sos do spaghetti - pomidory ciasno ułożone w słoikach gotujemy pod przykryciem
Sos do spaghetti.
Sos do spaghetti - po ugotowaniu dodajemy przyprawy i pasteryzujemy zakręcone słoiki