Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Sos marchewkowy Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetnie dopasowuje się do gotowanych mięs.

Sos marchewkowy Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos marchewkowy Edzi

 

  • 4 spore marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • świerzo mielony pieprz
  • opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy

 

Sposób przygotowania:

Sos marchewkowy Edzi
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy cebula jest szklista dodajemy marchew i chwilkę "przesmażamy". Dodajemy śmietankę i dusimy do miękkości marchwi ok 10 min. Doprawiamy sokiem z cytryny. Całość blenderujemy. Opcjonalnie dodajemy czerwony barwnik spożywczy, żeby podrasować kolor.
Sos marchewkowy Edzi
Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę
Sos marchewkowy Edzi
Do zeszklonej cebulki dodajemy startą marchew potem dodajemy śmietankę i dusimy
Sos marchewkowy Edzi
Całość blenderujemy dodając ewentualnie barwnik spożywczy
Sos marchewkowy Edzi
Sosik jest idealnym dodatkiem do gotowanych mięs.

Tagi:

marchewka