zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Sos mięsno warzywny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

sos, makaron i obiad gotowy........

Sos mięsno warzywny

Składniki:

Sos mięsno warzywny

 

  • 600 g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 1 słoik mieszanki ( marchew, kukurydza, groszek - 350 g po odsączeniu )
  • 150 ml koncentratu pomidorowego
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól do smaku
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • przyprawa ognisty smok do smaku
  • 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Sos mięsno warzywny
Cebulę i czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i również pokroić w kostkę lub półplasterki. Mięso opłukać i zmielić maszynką do mięsa na grubym sicie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki. Chwilę smażyć i dodać cebule i czosnek. Następnie dodać zmielone mięso i smażąc mieszać od czasu do czasu. Podlać te składniki wodą, dodać przyprawy oprócz koncentratu. Dusić około 5 minut i dodać mieszankę ze słoika. Po tym czasie włożyć koncentrat i mieszając rozprowadzić go aż się połączy z zawartością patelni. W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę i zagęścić nią sos. Zagotować i podawać z makaronem.