zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2399]

Sos ognisty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dziś sos na ostro....................

Sos ognisty

Składniki:

Sos ognisty

 

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy zioła włoskie
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 100 ml wody
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 500 g makaronu spaghetti

 

Sposób przygotowania:

Sos ognisty
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
Mięso zmiksować w rozdrabniaczu lub zmielić maszynką do mięsa.
Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem.
Mięso podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i granulowaną cebulę.
Chwilę smażyć, dodać pozostałe przyprawy, koncentrat i wodę i dusić wszystko około 10 minut.
W miarę konieczności jeszcze doprawić do smaku.
Sos powinien być bardzo ostry.
Na talerz wyłożyć porcję makaronu, następnie polać sosem i z wierzchu posypać startym żółtym serem.