Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sos pieczarkowo-śmietanowy do makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty sos z pieczarek i kwaśnej śmietany, doskonały do makaronu.

Sos pieczarkowo-śmietanowy do makaronu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos pieczarkowo-śmietanowy do makaronu

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowo-śmietanowy do makaronu
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i usmażyć je. Jak płyn z grzybów odparuje, doprawić je do smaku solą i pieprzem. Do grzybów dodać kostkę mięsną i wlać 1,5 szklanki wody, zagotować. Gotować ok. 5 minut. Do słoika przełożyć śmietanę. Dodać do niej pół szklanki wody i mąkę. Słoik zakręcić i energicznie nim potrząsać, żeby wszystko się dokładnie wymieszało. Śmietanę z mąką wlać do pieczarek. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować, co chwilę mieszając. Gotowym sosem polać dowolny, ugotowany makaron. Można dodatkowo posypać startym na tarce żółtym, serem.
Sos pieczarkowo-śmietanowy do makaronu
Usmażone pieczarki z cebulą z dodatkiem kostki mięsnej i wody.
Sos pieczarkowo-śmietanowy do makaronu
Kwaśna gęsta śmietana wymieszana z mąką i wodą.
Sos pieczarkowo-śmietanowy do makaronu
Śmietana wymieszana z mąką i wodą wlana do usmażonych pieczarek.