kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sos pieczarkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis na klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do makarony, kaszy, placków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie.

Sos pieczarkowy

Składniki:

Sos pieczarkowy

podstawowe

  • 250-300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • szklanka śmietanki kremówki
  • sól, czarny pieprz, płatki papryki
  • natki pietruszki do posypania
  • opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy

1

Sos pieczarkowy
Grzyby myjemy krótko pod wodą i kroimy na połówki lub plasterki.

Pieczarki umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki.
Cebule drobno posiekać.

2

Sos pieczarkowy
Grzyby dodoajemy do podsmażonej cebulki z czosnkiem.

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut.

3

Sos pieczarkowy
Całość podlewamy śmietanka i chwile gotujemy aż sos zgęstnieje.

Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem.