rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Sos pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonały sos do papryki faszerowanej, gołąbków i klopsików

Sos pomidorowy

Składniki:

Sos pomidorowy

 

  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 0,5l wody
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka mąki
  • 100ml wody

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy
0,5l wody zagotować i rozpuścić w niej kostkę rosołową drobiową (można też użyć rosołu z gotowania kurczaka) i dodać przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby doprawić do smaku. Aby zagęścić sos wymieszać mąkę w 100ml zimnej wody i rozprowadzić w gotującym się sosie. Uwaga!!! Do zrobienia można też użyć płynu z gotowania gołąbków lub papryki faszerowanej.