migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1286]

Sos słodko-kwaśny z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nigdy nie robiłam takiego sosu ale dostałam przepis od znajomej i postanowiłam wypróbować. Cukinii w warzywniaczku sporo więc warto zrobic zapasy na zimę.

Sos słodko-kwaśny z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos słodko-kwaśny z cukinią

 

  • 3 kg obranej cukinii
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • 0,6 kg cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ok 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka kurkumy
  • ok 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Sos słodko-kwaśny z cukinią
Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Potrzebujemy 3kg już obranej i pokrojonej cukinii. Cebulę obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Następnie pokrojone warzywa zasypać solą i odstawwić na 12 godzin. Po tym czasie warzywa odsączyć z soku. Ocet zagotować z cukrem i wystudzić, dodać warzywa i gotować 30 minut. Dodać koncentrat i przyprawy i gotować jeszcze 10 minut, a następnie gorący sos przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem aż wystygnie. Ja jestem wyczulona na kwaśne smaki i od razu gdy robię przetwory (szczególnie takie których jeszcze nigdy nie robiłam) i nieco zmniejszam ilość octu lub też daje więcej cukru. Dlatego tez również w przypadku tego sosu zmniejszyłam ilość octu i dałam tylko szklankę i dosypałam ok 5 łyżek cukru i według mnie wyszło dobre. Dlatego też proponuje dodawać te składniki porcjami i w trakcie gotowania doprawiać według własnego smaku.
Sos słodko-kwaśny z cukinią
Etap 1 Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Potrzebujemy 3kg już obranej i pokrojonej cukinii
Sos słodko-kwaśny z cukinią
Etap 2 Cebulę obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę.
Sos słodko-kwaśny z cukinią
Etap 3 Następnie pokrojone warzywa zasypać solą i odstawwić na 12 godzin.
Sos słodko-kwaśny z cukinią
Etap 4 Ocet zagotować z cukrem i wystudzić, dodać warzywa i gotować 30 minut.

Tagi:

cukinia