vesper

vesper

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Sos z suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos grzybowy jest świetnym dodatkiem do mięs (wołowina, wieprzowina, drób) oraz ziemniaków.

Sos z suszonych grzybów

Składniki:

Sos z suszonych grzybów

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z suszonych grzybów
Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin. Po namoczeniu stawiamy na gazie i gotujemy je. Obgotowane grzyby odcedzamy i drobno kroimy - wywar grzybny oczywiście zostawiamy - będzie nam potrzebny później. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i następnie dusimy (w razie potrzeby podlewamy wodą), później dodajemy łyżeczkę mąki dla zagęszczenia. Następnie dodajemy posiekane wcześniej grzyby, przyprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, dolewamy pozostawiony wcześniej grzybowy wywar. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Bon appétit!