Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Spaghetti carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Spaghetti carbonara to klasyka włoskiej kuchni, robi się szybko a danie nie dość, że smaczne to i sycące.

Spaghetti carbonara Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti carbonara

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na gorącej patelni, tak aby tłuszcz wytopił się, otrzymując chrupiący bekon. Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym serem. Wlać do podsmażonego boczku i dokładnie wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia dodać makaron i wymieszać z sosem. Doprawić solą oraz pierzem, najlepiej świeżo zmielonym. Spaghetti podawać gorące posypane szczypiorkiem.
Spaghetti carbonara
Boczek pokroić i podsmażyć na rozgrzanej patelni.
Spaghetti carbonara
Do boczku dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i serem.

Tagi:

makaron