sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Spaghetti Carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Spaghetti Carbonare to pyszne, włoskie danie, które możemy przygotować w domu. Przepis jest nieskomplikowany a smak pozostaje długo w pamięci.

Spaghetti Carbonara

Składniki:

Spaghetti Carbonara

 

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 6 żółtek
  • ok. 50 g startego parmezanu
  • 200 g boczku
  • 400 g śmietany 18%
  • 1 duża cebula
  • 50 ml białego wina
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Spaghetti Carbonara
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy ale nie hartujemy zimną wodą. Boczek kroimy w grubszą kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy całość jeszcze przez kilka minut razem z poszatkowaną bazylią. Do miski wlewamy śmietanę, żółtka oraz wino. Dodajemy parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem. W dużym garnku podsmażamy przez chwilę makaron z boczkiem i cebulą. Dodajemy mieszankę z miski. Całość delikatnie łączymy ze sobą potrząsając garnkiem. Na koniec możemy doprawić danie odrobiną oliwy.

Tagi:

makaron