kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 837]

Spaghetti z małżami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo szybka i smaczna propozycja obiadowa dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Kremowy sos z nutą wina i morskim smakiem małży, przełamanym ostrością chilli i czosnkiem.

Spaghetti z małżami

Składniki:

Spaghetti z małżami

podstawowe

  • 2-3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 500 g małży w muszlach
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • papryczka chilli świeża lub suszona
  • 250 g mascarpone
  • sól, czarny pieprz, opcjonalnie pieprz cayenne

 

  • 500 g makaronu spaghetti
  • sól
  • natka pietruszki do posypania
  • płatki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Spaghetti z małżami
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną w półplasterki szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Dodajemy małże (jeśli były zamrożone, wcześniej je rozmrażamy). Przesmażamy razem 2-3 minuty. Dolewamy białe wino oraz dokładamy posiekaną papryczkę chilli i dusimy pod przykryciem, aż małże zaczną się otwierać.

Dodajemy mascarpone i wstrząsamy garnkiem (staramy się nie mieszać zawartości łyżką). Kiedy wszystkie małże będą otwarte a sos osiągnie pożądaną gęstość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 

Serwujemy z makaronem, posypane świeżą natką pietruszki oraz płatkami startego parmezanu.