Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Spaghetti z sosem i serem Chedar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sos z prawdziwym sosem bolognese nie ma za wiele wspólnego - ot taki szybki sosik do makaronu- smaczny .

Spaghetti z sosem i serem Chedar Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z sosem i serem Chedar

 

  • 25 dag mięsa mielonego mieszanego ( wołowo-wieprzowe )
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona świeża
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionu wołowego Knorra
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • cukier
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • świeża bazylia
  • 25 dag makaronu spaghetti ( lepiej by był gruby ale ja miałam ten najcieńszy )
  • 10 dag utartego sera Chedar ( wolę od parmezanu )

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z sosem i serem Chedar
Podsmażyć na złoto cebulę . Mięso rozdrobnić i smażyć mieszając aż się zrumieni . Wrzucić pokrojone pomidory i paprykę . Smażyć dalej .Zalać 1/2 litra wody. Dodać kostkę bulionową i dusić na małym gazie 45 minut . Nastawić wodę na makaron . Po 45 minutach gotowania sosu wrzucamy do osolonej wody makaron i gotujemy al dente . Sos doprawiamy koncentratem , cukrem , drobno pokrojoną bazylią , roztartym na miazgę czosnkiem , pieprzem , maggi .Dusić 5 minut .Doprawić do smaku . Podawać albo polewając ułożony na talerzu makaron sosem i posypany serem , albo wymieszać makaron z sosem i taki nakładać na talerz i posypywać serem. W obu wersjach dekorujemy świeżą bazylią .
Spaghetti z sosem i serem Chedar
Zgromadzenie składników pomaga w gotowaniu - nie miotamy sie potem szukając tego co potrzebujemy
Spaghetti z sosem i serem Chedar
Podsmażyc na oleju cebulę , mieso , pomidory i paprykę
Spaghetti z sosem i serem Chedar
Sos dusić do ,, rozklejenia ,, składników - doprawić do smaku
Spaghetti z sosem i serem Chedar
Makaron spaghetti ugotować al dente - wole ten grubszy ale miałam tylko taki