Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Spaghetti ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciekawa alternatywa dla bolognese czy napoli.

Spaghetti ze szparagami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spaghetti ze szparagami

 

  • 400 g makaronu spaghetti
  • białe szparagi - 6
  • 60 g sera camembert
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • parmesan do starcia na wierzch

 

 

  • Do przyozdobienia użyłam kawałków grillowanej zielonej papryki.

Sposób przygotowania:

Spaghetti ze szparagami
Szparagi obieramy ,zdrewniałe końcówki odcinamy. Szparagi gotujemy przez około 10-15 minut (dopóki zupełnie nie zmiękną) pionowo w wysokim garnku. Następnie kroimy je w 2-3 cm kawałki. Makaron gotujemy al dente. Przygotowujemy sos serowy: w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, mąkę i serki,energicznie mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia. Doprawiamy, dodajemy szparagi. Ser kroimy w kostkę. Plastry szynki podsmażamy chwilę na patelni bez tłuszczu bądź na grillu elektrycznym. Makaron układamy na talerzu, polewamy sosem ze szparagami, na wierzch kładziemy kawałki sera camembert i plastry szynki, ścieramy parmesan. Smacznego ! :)
Spaghetti ze szparagami
Szparagi obieramy ,zdrewniałe końcówki odcinamy.
Spaghetti ze szparagami
Przygotowujemy sos serowy: w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, mąkę i serki,energicznie mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia.
Spaghetti ze szparagami
Sos doprawiamy, dodajemy pokrojone szparagi.