BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Spody na torcik bezowy różnej wielkości

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podaję przepis na smaczną bezę z której przyrządzimy smaczny torcik bezowy czy jakiś deser owocowy z bezą.

Spody na torcik bezowy różnej wielkości Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Spody na torcik bezowy różnej wielkości

 

Sposób przygotowania:

Spody na torcik bezowy różnej wielkości
Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Do ubitej sztywnej masy nie przerywając ubijania dodajemy małymi porcjami cukier.

Gdy masa będzie gęsta dodajemy sok z cytryny lub ocet winny,a następnie mąkę ziemniaczaną delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Masę wkładamy do szprycy.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenosimy masę i formujemy różnej wielkości koła i kształty jakie nam są potrzebne.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez około 30 minut, znowu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę przez około 2,5 - 3 godziny.

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Spody na torcik bezowy różnej wielkości
Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli
Spody na torcik bezowy różnej wielkości
Do ubitej sztywnej masy białkowej dodajemy cały czas ubijając małymi porcjami cukier
Spody na torcik bezowy różnej wielkości
Następnie dodajemy sok z cytryny lub ocet winny i mąkę ziemniaczaną , delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
Spody na torcik bezowy różnej wielkości
Masę nakładamy do szprycy i formujemy sobie bezy i spody jakie potrzebujemy w różnych wielkościach i o różnych kształtach, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni .....
Spody na torcik bezowy różnej wielkości
Okrągłe spody bezowe po upieczeniu i wystudzeniu