Pani Domu

Pani Domu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Steki wołowe w marynacie z dodatkiem whiskey

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczyste mięso w prawdziwie amerykańskiej, zakrapianej szlachetnym alkoholem marynacie. Podaj je np. z masłem ziołowym.

Steki wołowe w marynacie z dodatkiem whiskey

Składniki:

Steki wołowe w marynacie z dodatkiem whiskey

 

  • 4 steki wołowe po ok. 20 dag (najlepiej z polędwicy, antrykotu, ale może być też wołowina zadnia, z wewnętrznej części udźca)
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżych listków majeranku n szklanka oliwy
  • 3/4 szklanki amerykańskiej whiskey
  • grubo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Steki wołowe w marynacie z dodatkiem whiskey
1. W misce wymieszaj oliwę z musztardą, rozgniecionym czosnkiem, listkami majeranku oraz alkoholem. Steki opłucz, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie włóż do miski z marynatą. Mięso zanurz w płynie. Przykryj i wstaw do lodówki. Odstaw na ok. 3 godziny. W połowie marynowania odwróć steki na drugą stronę.

2. Zamarynowane steki wyjmij z miski, zdejmij z nich listki majeranku. Gotowe mięso oprósz z obu stron grubo mielonym czarnym pieprzem. Ułóż na aluminiowej tacce, połóż ją na rozgrzanym grillu i piecz po ok. 3–4 minuty z obu stron, w zależności od tego, jak bardzo wypieczone ma być mięso. Podawaj np. z pieczonymi pomidorkami.

Tagi:

grill dania