Strucla makowa z granatem

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Strucla makowa z granatem

Dodaj do tradycyjnego przepisu nieco egzotyki i zaskocz swoich najbliższym wyjątkowo smaczną odsłoną strucli makowej! Pyszna!

Składniki:

Strucla makowa z granatem

Ciasto

Wierzch

Sposób przygotowania:

Strucla makowa z granatem
1. Przygotuj rozczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.

3. Zagniataj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Całość przykryj i odstaw, żeby podrosło.

4. Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na dwie części i rozwałkuj każdą na papierze do pieczenia na cienki prostokątny placek.

5. Białko ubij na sztywną pianę i dodaj razem z kaszą manną do masy makowej, wymieszaj. Na cieście rozłóż równomiernie masę makową, a następnie zwiń w roladę. Zawiń dość luźno w papier do pieczenia.

6. Ciasto przełóż razem z papierem do podłużnych foremek i wstaw na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C.

7. Upieczone i wystudzone strucle wyjmij z papieru, polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i od razu posyp ziarnami granatu, żeby się przykleiły. Odstaw do zastygnięcia.