katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1597]

Surowa kiełbasa zapiekana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Rodzina dalsza i bliższa bardzo lubi takie kiełbaski więc często je zapiekamy ale najbardziej smakują w święta.

Surowa kiełbasa zapiekana

Składniki:

Surowa kiełbasa zapiekana

 

  • surowa kiełbasa 10 szt małych kiełbasek
  • czosnek 2-3 ząbki
  • cebula 2 szt
  • majeranek albo przyprawa do gyrosa
  • olej

Sposób przygotowania:

Surowa kiełbasa zapiekana
Surowe kiełbaski nakłuwamy wykałaczką. Czosnek można zmiażdżyć ale lepiej przecisnąć przez praskę.W czosnku obtaczamy albo nacieramy nim kiełbaski. Następnie obsypujemy przyprawą do gyrosa albo majerankiem.

Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i kładziemy kiełbaski. Zasypujemy cebulą i skrapiamy olejem.

Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w 160 stopniach ok 25 min, a następne ok 15-20 min zapiekamy w 190 stopniach.

Ale warto sprawdzać czy się nie spiekają i kiedy będą gotowe. 




Tagi:

dania kielbasa