jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Surówka obiadowa IV

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sałatka obiadowa z gotowanej, czerwonej kapusty, jabłka i cebulki:)

Surówka obiadowa IV

Składniki:

Surówka obiadowa IV

 

  • 1 mała kapusta czerwona
  • ½ cebuli
  • 1 jabłko
  • sól
  • niecałe ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 3 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Surówka obiadowa IV
Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem tak, aby przykrył kapustę, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie na pół miękka. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Następnie kapustę odcedzić, przełożyć do miseczki, wsypać kwasek cytrynowy, wymieszać, a później dodać oliwę i doprawić ewentualnie solą i cukrem do smaku.