CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Sałatka z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chrupiąca sałatka z dodatkiem chrupiących chipsów. Wszystko wystarczy delikatnie skropić sosem winegret.

Sałatka z boczkiem

Składniki:

Sałatka z boczkiem

surówka

  • roszponka 125 g
  • sałata kolorowa ok. 70 g
  • 12 rzodkiewek
  • 4 szalotki
  • 6 długich plasterków boczku

sos

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z boczkiem
Rzodkiewki nacinamy nożem i moczymy w zimnej wodzie nawet kilka godzin.

Szalotkę kroimy wzdłuż w cienkie paski, wkładamy do zimnej wody aby jeszcze bardziej z delikatniała.

Sos. Sól i pieprz ucieramy z sokiem z cytryny, dodajemy oliwę.

Opłukane i osuszone sałaty wykładamy na talerz, posypujemy kawałkami cebuli, rozkładamy rzodkiewki i kawałki przesmażonego boczku. Całość skrapiamy sosem.